Üdvözöljük a

A mi Holnapunk is | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A mi Holnapunk is

Szerző: Schmidt Enikő | 2018. május 29.

Formabontó klubülésre hívta májusban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Üzletasszony klubja az érdeklődőket. Egy mindenkit érdeklő téma - milyen lesz a holnap emberének és vállalkozójának környezete, gazdasága, iskolája, pénze -, köré szervezett filmvetítésre és azt követően egy beszélgetésre invitáltuk a vállalkozókat.

A vetített film, a Holnap (Le Demain) a francia Melanie Laurent and Cyril Dion inspiratív dokumentumfilmje. A filmben, amely öt fejezetből áll: mezőgazdaság, energia, ökonómia, demokrácia és oktatás, olyan emberekkel ismerkedhetünk meg szerte a világban, akik tesznek is azért, hogy planétánk jobb, zöldebb és fenntarthatóbb lakóhely legyen.

A film ereje pozitív üzenetében rejlik: konkrét, a gyakorlatban is működő megoldásokra fókuszál, előkerül a permakultúra, az organikus és városi gazdálkodás, a körkörös gazdaság, az aktív demokrácia és oktatás új formái.

A filmben, amely nevelni is akar egyben, de nem atyáskodó módon, Cyril Dion a mester, Melanie Laurent, a tanítvány, akik számára nem mindegy, milyen világot hagyunk a gyerekeinkre. Hétköznapi emberek és környezetvédő aktivisták mutatnak új és egyben innovatív megoldásokat. Optimista hangvételével és vidám zenéjével a Holnap a remény üzenetét tolmácsolja számunkra.

 

A vetítést a „Védegylet Egyesület” nevű szervezeten keresztül szerveztük, mint Magyarországi terjesztő, akik egyben a filmben kezdeményezett „Átalakuló közösségek" szervezésében is közreműködnek.

A Transition Towns (Átalakuló Városok) mozgalom célja, hogy a helyi közösségeket rugalmassá, alkalmazkodóképessé tegye – alkalmassá arra, hogy megbirkózzanak a klímaváltozás és az energiaszűkösség által támasztott kihívásokkal. Ezt a célt szolgálja a közösségek, közösségi kapcsolatok erősítése önmagában is, de ezen keresztül fontos a helyi élelmiszer- és energiaforrások felkutatása vagy létrehozása; a takarékosság az erőforrásokkal, a környezetbarát háztartási és közlekedési megoldások; a helyi gazdaság, a helyi termelők és kisvállalkozások erősítése, a használt cikkek kereskedelme cseréje és még sok más praktika.

A mozgalom, mely Angliából indult, mára közel 900 hivatalos kezdeményezést és ennél is több nem hivatalos, de regisztrált csoportot számlál. Ezek a kezdeményezések azok, amelyek saját településükön, lakókörnyezetükben elindították az Átalakulás folyamatát.

 

Magyar kezdeményezések: http://kozossegek.atalakulo.hu/

 

A közösségek, akik itt bemutatkoznak, baráti társaságokról, szomszédokról és más olyan közösségekről szólnak, amelyek túlléptek különbözőségeiken, kulturális és politikai megosztottságukon és szűken értelmezett önérdekükön, hogy felkarolják közös érdekeiket abban a reményben, hogy jobbá tehetik saját és közösségeik életét. Eközben csökkentik azt a kollektív nyomást is, amit a bolygó életfenntartó rendszereire helyezünk – például a stabil és jóindulatú klímára, amit többé nem vehetünk készpénznek. Kicsi, de kulcsfontosságú szerepet játszanak egy környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható jövő megteremtésében. Megkérdőjelezik a tehetetlenséget, és új utakat mutatnak azon túl. Van, akikkel együtt dolgoznak a Kisközösségek Átalakulásban program keretein belül és vannak, akik itt mutatkoznak be, mert valami hasonló dologgal foglalatoskodnak.

 

Pécsi kezdeményezések, melyekhez csatlakozni lehet:Pécsi Zöld Fórum

 

A csoport/fórum célja, hogy helyet adjon minden olyan beszélgetésnek, ami egy fenntartható jövő felé mutat, hogy hasonló beállítottságú, tevékeny embereket hozzon össze és helyi együttműködésre ösztönözze őket, vagy legalábbis az ehhez szükséges alapokat megteremtse.

https://www.facebook.com/groups/1866312556994090/

Itt várják a céges jó gyakorlatokat, megvalósítható programokat, ötleteket.

 

Filmvetítés szervezéséről információk itt: http://atalakulo.hu/holnap/

 

A vetítést követő izgalmas beszélgetés során említésre került egy tudományos igényű könyv is a témában:  Pénz és fenntarthatóság (Római Klub 2012)