Üdvözöljük a

A Női hozzáadott érték | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Női hozzáadott érték

Szerző: Schmidt Enikő | 2018. április 18.

Szebbé vagy könnyebbé tesszük, összehangoljuk, kitaláljuk, megjavítjuk, összekötjük, finanszírozzuk – csináljuk együtt! A Női Üzleti Angyalok közösség pécsi látogatása során új lehetőséggel ismerkedett meg a Kamarai Üzletasszony klub tagsága.

Akinek van megtakarítása, befektetéseit világszerte négy nagy csoportra tudja elosztani, ami igencsak ajánlott a kockázatok – mert az mindig van – kiegyenlítése, csökkentése végett: ingatlan, vállalkozás, műkincsek. Magyarországon jellemzően igen kevesen fektetnek „vállalkozásba”. Ez az üzleti közösség épp ezen a területen szeretne előre lépni, mely igen sokrétű feladat. Elsősorban oktatásokat szerveznek erről a finanszírozási formáról, hogy teljesen letisztuljon a kép avval kapcsolatban, hogy a finanszírozási konstrukció alapját képező szindikátusi szerződés esetén a - vállalkozás és az „üzleti angyal” finanszírozó – között, ki-mit vállal, mi a felelőssége, joga, kötelezettsége.

 

Természetesen Pécsett is felmerült az alapvető kérdés: „Mi a különbség egy üzleti angyal befektető és egy kockázati tőkebefektető között.” Egyrészt az üzleti angyalok kisebb összegekkel, de többen „szállnak be” egy-egy vállalkozásba, így mindannyian kevesebbet kockáztatnak. Másrészt jellemzően olyan vállalkozásba fektetnek, melyhez ők maguk is értenek. Így folyamatos mentorálással, saját, már meglévő tapasztalataikkal és kapcsolatrendszerükkel segítik, hogy a vállalkozás, melybe befektettek, minél jobban prosperáljon. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a saját hozzáadott értékkel növelt befektetésből ki is tudjon szállni adott időben az üzleti angyal.

 

Oktatásaik alapja a „Learning by doing”, ezt olyan vállalkozó tartja, aki már több, mint 20 éve fektet be mások cégébe, ötletébe. Miként lehet több nőt bevonni innovatív cégek saját pénzből való piaci alapú finanszírozásába? Miként lehet mozgósítani az okos pénzt, tudást és kapcsolatrendszert a kezdeti stádiumban levő cégek számára? Ehhez keresnek együttműködő régiós partnereket, közösségi irodákat és innovatív, finanszírozást igénylő kezdő vállalkozásokat a Hunban (Hungarian Business Angels Network) tagjai.