Üdvözöljük a

A pécsiek is csatlakoztak az MKIK Női Tagozatához | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A pécsiek is csatlakoztak az MKIK Női Tagozatához

Szerző: Schmidt Enikő | 2016. május 23.

Talán nem véletlenül éppen Nőnapon, március 8-án tartotta alakuló összejövetelét Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kisvállalkozás-fejlesztési Kollégiumának Női Tagozata. Az alkalom kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy megismerjék egymást a megyei iparkamaráknál működő vagy éppen most létrejövő női vállalkozói klubok, mert bizony már szép számmal van belőlük az országban. A pécsi kamara mentorálásával február végén találkoztak először a pécsi Női vállalkozói klub tagjai. Kovács Évát, a Kerko-Média Kft. ügyvezetőjét, a klub elnökét először az új szerveződés létrejöttéről kérdeztük.

- A Női vállalkozói klubot a kamara önkéntes tagjai alakították a kamara szervezésében – mondja Kovács Éva. – Hölgytársaimmal most dolgozunk a konkrét célkitűzés megfogalmazásán és én úgy hiszem, hogy egy ilyen lehetőség akkor tölthető meg kellő tartalommal, ha megtaláljuk a klubtagok közös érdekét, amely mellett kialakítható az érdemi működés. Miután ez egy női klub, vitathatatlanul fontos a szakmai programok és a könnyedebb, a nők érdeklődését kiszolgáló, a kikapcsolódást, az érdeklődést, a szórakozási igényt kitöltő programok egyensúlya. Az már biztosan eldőlt, hogy két havonta találkozunk klubüléseken, amihez a kamara biztosít helyiséget.

 

 Az első találkozón mindannyian egyet értettünk abban, hogy a nők másként gondolkodnak, másféle problémamegoldó mechanizmusok és más hangsúlyok mentén élik az életüket, mint a férfiak és talán ez a közös vélemény megalapoz egy új látásmódot. Mi, klubtagok azt várjuk, hogy tanuljunk egymástól, vegyünk át jó gyakorlatokat a többiektől, érezzük jól magunkat együtt, kapcsolódjunk ki, szakmailag töltődjünk föl.

 

- A megalakulást követően mi lesz a következő lépés a klub életében?

 

- Legközelebb április 12-én találkozunk, és mint említettem, azt követően két havonta lesznek a klubfoglalkozások. Jelenleg az egyik fontos célkitűzésünk, hogy bővítsük a taglétszámot, ugyanis el kellene érnünk  egy kritikus tömeget ahhoz, hogy érdemi munkát tudjunk végezni. A klub tagságának véleményével összhangban kell készítünk egy munkatervet, amihez mindenki szívesen csatlakozik és eljön a programokra. Úgy képzeljük, hogy változásmenedzsment, protokoll, időmenedzsment, nőnek lenni jó, közösségimédia-kommunikáció témákban biztosan lesznek szakmai előadások. A tagságon belül elindult egy kérdőíves felmérés, hogy felmérjük ki, milyen kompetenciákkal rendelkezik, mi az, ami a többi klubtag számára is elérhetővé tehető, azaz amivel helyben is tudjuk egymás munkáját segíteni. Nagyon fontosnak tartom a hálózatosodást, ami által kapcsolatrendszereket és láthatóságot tudunk teremteni magunknak és a cégünknek.

 

- A frissen alakult klubot máris meghívták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy rendezvényére, amelyen részt vettek a többi megyei kamara női tagozatának, női klubjának képviselői is. Milyen tapasztalatokkal szolgált ez a program?

 

- Ott láttuk a pécsi lehetőségnek egy sokkal tágabb kontextusát, mivel kiderült, hogy vannak olyan megyei szervezetek, amelyek több éves működési tapasztalattal bírnak. Megismertünk kifejezetten jó gyakorlatokat, ahol például női vezetők klubjának nevezik, ezért átgondolandó, hogy női vállalkozókról, női vezetőkről vagy ennek a halmaznak közös metszetéről érdemes-e a jövőben gondolkodni. Az elhangzott előadások azt is taglalták, hogy ki, milyen érdekek mentén képzeli el a munkáját, mert több klub a pécsihez hasonlóan alakuló fázisban van. Nagyon érdekes gondolatok fogalmazódtak meg ennek kapcsán, úgyhogy a jövőbeni érdemi munkánk szempontjából hasznosnak tartom a rendezvényen való részvételt.

 

- A pécsi klub milyen szerepet kap a jövőben a most megalakult női tagozat munkájában?

 

- A legfontosabb gondolat az, hogy miként és minek mentén tudjuk a mindenki által elismert közös érdeket megteremteni, ugynais ha ez nem létezik, akkor minden újonnan elinduló kezdeményezés igen gyorsan ki is fullad. Ha nem találjuk meg, hogy miért érdemes egy ilyen szervezethez csatlakozni, akkor nem tudjuk azt hosszú távon fenntartani. Márpedig én úgy látom, hogy mi, a pécsi klub elindítói elkötelezettek vagyunk, nem öncélúan szeretnénk dolgozni, hanem egyszerűen egy olyan időszerű lehetőséget megragadni, amelyben más megyék női vállalkozóival működhetünk együtt. Az MKIK Női Tagozata nem vár el tőlünk semmit, a mi érdekünk az, hogy olyan tartalmas programsorozatot alakítsunk ki, amelyhez minél több pécsi vállalkozónőnek vagy vezetőnőnek legyen kedve csatlakozni. Ha így lesz, akkor jól végeztük a munkánkat.

 

Kis Tünde